Orasul
Tirgu Mures este asezat in centrul tarii, la intalnirea Campiei Transilvaniei cu Valea Muresului si Valea Nirajului. Inca din 1300 (prima atestare documentara) aceste meleaguri au fost recunoscute ca fiind foarte importante pentru regiunea Transilvaniei, aici desfasurandu-se anual mai multe targuri. In jurul acestor targuri secuii (aceea parte a populatiei maghiare ce si-au castigat dreptul de a trai liber) si-au construit mici asezari formand localitatea cu numele Forum Siculorum (Targ al Secuilor). Datorita numarului din ce in ce mai mare de negoturi desfasurate aici localitatea a cunoscut o mare dezvoltate. Astfel, la 29 aprilie 1616, principele Transilvaniei Bethlen Gábor ridica asezarea la rang de oras regal sub denumirea Marosvasarhely (maghiarii), Neumarkt am Mieresch (germanii) sau Agropolis (targul cerealelor - grecii).
O lunga perioada de timp orasul a gazduit resedinta scaunului de Mures (forum de conducere zonal) cat si a Dietei Transilvaniei (memorabila este declararea libertatii confesionale de pe teritoriul Principatului Transilvaniei din 1571). Intre anii 1605 - 1652 judele Borsos Tamas a initiat construirea cetatii orasului cat si a altor cladiri de o valoare arhitecturala deosebita. Orasul s-a remarcat si datorita dezvoltarii unui centru cultural cultural important. In 1492 a fost infiintata prima scoala (in incinta manastirii franciscane) iar in 1956 un colegiu al bisericii calviniste - reformate.
Odata cu deschiderea tipografiei (1786) viata culturala a orasului se anima. Un rol important in dezvoltarea orasului a avut-o groful Teleki Laszlo care, cumparand cea mai veche casa cu etaj din oras si renovand-o, a amenajat aici primul muzeu cat si prima biblioteca (peste 60.000 volume).
O alta constructie deosebita a orasului este Palatul Culturii (construit intre anii 1911-1913) remarcabil atat prin decoratiunile exterioare (acoperis din majolica) cat si prin cele interioare. Holul interior (45 m lungime) este realizat din marmura de Carrara si delimitat de doua oglinzi impozante venetiene. Mozaicul, basoreliefurile, frescele si vitraliile au fost realizate de renumiti artisti ai vremii (Korosfoi-Kriesch Aladar, Kallos Ede, Nagy Sandor, Thoroczkoi-Wigand Ede si Roth Miksa). Palatul Culturii gazduieste astazi: Filarmonica de Stat, Biblioteca Judeteana Mures, Muzeul de Arta, Galeriile de Arta, Expozitia permanenta a Muzeului de Istorie etc.
Catedrala ortodoxa reprezinta un alt punct de atractie al orasului. Proiectata de Iosiv Vlad in stil bizantin (1934), catedrala se remarca prin grandoarea ei cat si prin decoratiunile interioare (finalizate in 1986).
Obiective turistice din zona Sighisoara (57 km), Sovata (54 km), Sangeorgiu de Mures (6 km - bai sarate cu cel mai bogat continut de iod din Europa), Zau de Campie (rezervatie de bujor de stepa si helestee) si Toplita (97 km - bai termale).
Pentru vacanta dvs. va pregatim oferte de pprimavara- vara- toamna 2020, oferte speciale,
hoteluri din Mures, selectii cazare si relaxare in cele mai populare unitati de cazare.