Cluj, orasul de pe Somesul Mic, este situat in zona de interferenta dintre Muntii Apuseni si Podisul Somesan. Orasul s-a nascut si dezvoltat pe una din principalele axe de comunicare ce leaga Europa de Vest de Sudul Europei. Cele mai vechi atestari ale orasului dateaza din scrierile geografului Claudius Ptolemeu (85-165 e.n.) care considera orasul printre cele mai imortante localitati ale Daciei numindu-l Napoca.
Municipiul Cluj-Napoca are 332.000 locuitori si este un centru de atractie turistica, atât datorita monumentelor apartinând trecutului istoric (Biserica si Manastirea Franciscanilor, Biserica Sf.Mihail, Biserica Sf. Petru si Pavel, Biserica Ortodoxa si Fortificatia din Cluj Manastur, Casa Matei Corvin, Universitatea Babes-Bolyai, Zidurile de aparare ale Cetatii Clujului etc.), cat si bogatei activitati cultural-stiintifice (10 institutii superioare cu 30 de facultati) favorizate de inestimabile valori gazduite în muzee si biblioteci de rezonanta nationala, de existenta teatrelor dramatice si lirice (Teatrul si opera Nationala Romana, Teatrul si opera Maghiara, Filarmonica, Academia de Muzica Gheorghe Dima), cu larga audienta si pe plan international. Un alt punct de interes al Clujului este Gradina Botanica - asezamânt de notorietate europeana, în incinta careia se afla si un valoros muzeu botanic.
Cazarea turistilor este asigurata printr-o retea formata din 14 hoteluri (2121 locuri), un motel (17 locuri) si doua campinguri (1330 locuri) numarul unitatilor de cazare fiind in continua crestere. Inprejurimile Clujului sunt pitoresti si atractive. Faima Muntilor Apuseni este data de peisajele sale: pasuni largi, varfuri vulcanice, chei inguste si adanci, unice in Romania, cat si in Europa (Cheile Turzii, Cheile Turenilor). De asemenea, exista pesteri de valoare speologica: Pestera Mare si Pestera Piatra Ponorului. Alte puncte de interes turistic sunt si cele peste 600 de monumente arhitectonice in toate stilurile europene de la cel gotic, baroc si renascentist pana la cele moderne.