Municipiul Baia Mare, resedinta Judetului Maramures, este un important centru urban din nord-vestul Romaniei. Orasul este situat in partea vestica a judetului. Datorita pozitiei sale geografice avantajoase (amplasarea pe DN 1C, drumul principal de legatura Cluj Napoca - Dej - Satu Mare), Baia Mare intruneste atributele unui insemnat nod rutier si feroviar, constituind punctul de convergenta pentru localitatatile din imprejurimi. Chiar daca are numai 160.000 locuitori Baia Mare este un oras cunoscut prin profilul industrial cara s-a remarcat inca din 1934 cand a fost construit Combinatul chimico-metalurgic Pheonix, principalul agent economic alaturi de Regia Autonoma a Plumbului si Zincului.
Baia Mare este amplasat in zona de cultura a castanului comestibil, fiind si din acest punct de vedere atractiv. Primele informatii scrise cu privire la Baia Mare ne infatiseaza un centru minier dezvoltat, cu aspect de oras medieval, cu forme proprii de organizare si conducere caracteristica localitatilor libere din acea vreme, fiind supus numai autoritatii centrale ale statului. Intr-un document din anul 1411 este pomenita pentru prima data Monetaria Baia Mare, unul dintre cele mai vechi si vestite ateliere de acest fel din Transilvania.
Cele mai importante puncte de atractie turistica din Baia Mare sunt monumentele de arhitectura medievala : Biserica de lemn, Biserica Sfanta Treime, Casa ,,Iancu de Hunedoara'', Turnul Stefan, Localul Monetariei, Turnul Macelarilor, Vechiul han al orasului etc. Pe langa acestea in timp au fost construite si alte cladiri de interes major in zona : Biserica Ortodoxa Romana, Catedrala ,,Adormirea Maicii Domnului'', Casa de Cultura, Sediul Prefecturiii judetene Maramures si teatrul Dramatic.