Orasul Arad este situat in vestul Romaniei si este resedinta judetului cu acelasi nume care reprezinta 3,2% din suprafata Romaniei si este al saselea judet ca marime. Marele istoric roman Nicolae Iorga in timpul unei calatorii de documentare in 1906, avea numai cuvinte de lauda la adresa Aradului comparandu-l cu Viena. Orasul a avut o dezvoltare economica inca din secolul XIX construindu-se : fabrica de confectii (1867), fabrica de gaz (1868), fabrica de caramida si tigla (1869) si fabrica de mobila (1878) cat si multe alte cladiri de locuit obsevandu-se inca din acele vremuri influentele culturilor din Vestul Europei.
Pe langa Municipiul Arad, judetul mai cuprinde sapte orase (Chisineu-Cris, Curtici, Ineu, Lipova, Nadlac, Pancota, Sebis), 67 comune si 273 sate, avand o populatie de ~ 480.000 locuitori. Peisajele pitoresti ale zonei deluroase si montane din vaile Muresului si Crisului Alb indemna turistii romani si straini sa viziteze numeroasele zone turistice din jurul Aradului: Moneasa, Lipova, Podgaria Arad, tinutul Halmagiu, Valea Cladova, Savarsin, Valea Mare-Caprioara. In municipiul Arad, in orasele Lipova si Ineu, in statiunile balneo-climaterice Moneasa si Lipova, in alte zone turistice se gasesc hoteluri, hanuri, moteluri, tabere de vacanta si vile care sporesc interesul pentru aceasta zona.
Judetul Arad are o multitudine de rezervatii stiintifice remarcabile prin raritatea si variatatea florei: Rezervatia naturala Moneasa, Rezervatia "Dosul Laurului" din Zimbru, Gradina Botanica de la Castelul Macea , Parcurile dendrologice de la Gurahont, Bulci, Capalnas, Neudorf, Savarsin, Odvos si Manastur cat si Rezervatiile-padure de la Runcu-Grosi, Raul Mare - Halmagel, Prundul Mare - Securigiu si o multitudine de locuri de vanatoare si pescuit. Bisericile si manastirile vechi reprezinta adevarate comori artistice si spirituale.
Cele mai cunoscute manastiri sunt cele de la Hodos-Bodrog, Sf. Maria - Radna Manastire Franciscana , Biserica Romano-Catolica , de la Sânpetru German. Pe Valea Crisului Alb si a raului Mures se gasesc biserici ortodoxe din lemn construite in secolele XVII - XIX. De o mare valoare arhitecturala sunt numeroasele castele si cladiri seculare ca: Cetatea Aradului construita intre 1763-1785, Castelul-cetate de la Ineu construit intre 1645-1652, castelele de la Savarsin, Bulci, Capalnas, Petris, Conop, Odvos, Macea, Fantanele, Siria. Judetul Arad conserva o veche si autentica arta populara in Tara Zarandului, Ineu-Sicula si Birchis-Capalnas. Broderiile in rosu si negru, hainele din blana de oaie facute de catre blanarii Buteni, vestele facute la Birchis si Bata sunt cele mai reprezentative pentru acesta zona. Tesaturile traditionale cat si ceremica populara pot fi gasite in majoritatea gospodariilor taranesti din Tara Zarandului, Valea Muresului si campia Crisului Alb. Este de remarcat pastrarea unor gospodarii traditionale in principal in satele situate in zonele montane.